Fight for growth

Zenith investerar SEK 20M i Strawbees

Tillbaka till alla nyheter
Ett abstrakt objekt mot en grå bakgrund

Pressmeddelande 2018-12-14

Svenska ed-tech företaget Strawbees tar in SEK 20m ($2.2) från Zenith Group för att accelerera den globala expansionen
Det snabbväxande STEAM ed-tech-företaget Strawbees meddelar idag att de tar in 20 miljoner SEK ($2.2m) från den svenska tech-investeraren Zenith Group. Sedan företaget grundades 2014 har de haft en kraftig global tillväxt och finns nu i tiotusentals skolor runt om I världen.


(Från vänster) Erik Lindblad, Investment Manager Zenith; Erik Bergelin, VD Strawbees; Tommy Jacobson, ordförande Zenith; Lars Thoren, VD Zenith

Svenska Strawbees har utvecklat ett erbjudande av STEAM utbildningsprodukter, för åldersgruppen 4 till 19 år, som gör det möjligt att på ett lekfullt och prisvärt sätt lära sig ingenjörsskap, programmering, robotik och hållbarhet. Sedan bolaget grundades 2014 har Strawbees växt kraftigt globalt och har nu etablerat sitt varumärke på flera marknader. Bolagets största marknad idag är Nordamerika men Strawbees ser också stor efterfrågan från flera marknader i Europa och Asien. Som två exempel används Strawbees redan idag i tiotusentals förskolor i Korea och introduceras inom kort i samtliga skolor i Thailand.

Förutom detta har Strawbees i oktober 2018 signerat ett avtal med FN för att erbjuda Strawbees produkter globalt med en speciell inriktning på skolor i Afrika och Sydamerika, allt i linje med Strawbees mission att reducera ojämlikheter i utbildningsvärlden, samt öka fokus på hållbarhet. Efter signeringen har Strawbees lanserat två piloter, en i Ghana och en i Colombia.

För att möta den starka efterfrågan så meddelar Strawbees idag att de har tagit in 20 miljoner SEK ($2.2m) från det svenska riskkapitalbolaget Zenith Group. Zenith som bland annat investerat i Truecaller, Zound Industries och Leeroy, ser nu fram emot att stötta Strawbees i bolagets globala tillväxtresa.

”Processen har varit fantastisk och vi var tursamma att i slutet ha ett flertal riskkapitalbolag att välja mellan. Men redan från början delade Zenith våra värderingar och mission att reducera ojämlikheter i världen, där alla ska kunna använda bra utbildningsverktyg för att lära sig om hållbarhet, samt kunna jobba kreativt med teknologi.” säger Erik Bergelin, VD för Strawbees.

”Vi är såklart väldigt glada att supporta Strawbees i deras resa att bli ett globalt utbildningsföretag. I en ständigt föränderlig värld så är det svårt att förutse vad barn idag måste lära sig för att vara förberedda på framtidens problemställningar. Men precis som teamet på Strawbees så tror vi starkt på att programmering, kreativitet, ingenjörsskap och hållbarhet blir centrala delar. Strawbees erbjuder just detta på en tillgänglig prispunkt, vilket gör det attraktivt och skalbart.” säger Erik Lindblad, Investment Manager på Zenith Group.

”Vi tror att Erik Bergelin och hans team på Strawbees har det som krävs för att göra en fantastisk resa och vi hoppas kunna bidra med Zeniths kunskap och nätverk för att supporta på bästa möjliga sätt. Vi tror på den globala STEAM trenden inom utbildning, att applicera teori i verkliga problemställningar, och vi ser att Strawbees erbjudande passar perfekt in där.” säger Tommy Jacobson, Ordförande i Zenith Group.

Om Strawbees
Strawbees AB grundades i Göteborg 2014 av Erik Thorstensson och Erik Bergelin och lanserade sina första produkter genom en crowdfunding-kampanj på Kickstarter 2014. 2017 köpte Strawbees robotik- och programmeringsföretaget Quirkbot AB och deras för Strawbees specialanpassade robotlösning, för att kunna erbjuda ett heltäckande erbjudande inom STEAM education.

Strawbees låter användaren bygga mekaniska konstruktioner, med det patenterade byggsystemet, för att sedan göra det interaktivt genom att programmera deras robotar via Strawbees programmeringsgränssnitt. I tillägg till detta erbjuder Strawbees en ’Sustainability Station’, en manuell stansmaskin för klassrum, där elever kan återvinna skräp och utifrån det skapa Strawbees.